Μεταμόσχευση Μαλλιών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης. Οι σύγχρονες τεχνικές προσφέρουν άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την φυσικότητα και την πυκνότητά του. Τα εργαλεία είναι πλέον μικροσκοπικά και δεν αφήνουν σημάδια, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πυκνότητα αποτελέσματος.

Το αποτέλεσμα στη μεταμόσχευση μαλλιών εξαρτάται πάντοτε από την Επιστημονική κατάρτιση και την Αισθητική ικανότητα του Χειρουργού. Για τον λόγο αυτό, στην reGrow Clinic η επέμβαση πραγματοποιείται πάντοτε από Πλαστικό Χειρουργό.

Πλεονεκτήματα της Σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών:

icon

Μόνιμο αποτέλεσμα

icon

Φυσικό & Πυκνό μαλλί

icon

Μη «ανιχνεύσιμο» αποτέλεσμα

icon

Ποικιλία επιλογών στο κούρεμα/χτένισμα

icon

Απολύτως ασφαλής επέμβαση

icon

Χωρίς σημάδια & ουλές

icon

Χωρίς πόνο

icon

Διαρκεί λίγες ώρες

icon

Άμεση επάνοδος στην καθημερινότητα

icon

Δυνατότητα εμφύτευσης φρυδιών

icon

Δυνατότητα εμφύτευσης γενιών

icon

Δυνατότητα κάλυψης ουλών στο σώμα ή το κεφάλι

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος;

Για να έχετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών, είναι σημαντικό πρώτα από όλα να είστε κατάλληλος υποψήφιος. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με τριχόπτωση κατάλληλοι για μεταμόσχευση μαλλιών. Η επιλογή γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Icon

Ηλικία

Οι πολύ νεαροί ασθενείς δεν αποτελούν συνήθως κατάλληλους υποψήφιους για μεταμόσχευση μαλλιών, αφού δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα η αραίωση των μαλλιών. Αν πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση μαλλιών νωρίς και χωρίς να προσδιοριστεί η τελική έκταση της αραίωσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος κατανομή των τριχοθυλακίων, αφού δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα μαλλιά θα πέσουν τελικά. Όσοι διανύουν ακόμα φάση ασταθούς αλωπεκίας, συστήνεται να ακολουθούν συντηρητική αγωγή (μινοξιδίλη, φιναστερίδη, αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP).

Icon

Φύλο

Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις μαλλιών εφαρμόζονται σε άνδρες, επειδή η τριχόπτωση είναι πιο εντοπισμένη και η εκτενής ή ολική απώλεια των μαλλιών είναι πιο συχνή. Αντιθέτως, στις γυναίκες η τριχόπτωση προκαλεί διάχυτη αραίωση των μαλλιών σε όλο το κεφάλι, που εκδηλώνεται με μείωση του συνολικού όγκου των μαλλιών άλλα όχι με εντοπισμένη απώλεια σε συγκεκριμένα σημεία. Επιπλέον, στους άνδρες η δότρια περιοχή τείνει να είναι πιο εκτεταμένη και περιλαμβάνει την κροταφική και ινιακή ζώνη, ενώ στις γυναίκες η κροταφική περιοχή επηρεάζεται επίσης από τα ανδρογόνα, επομένως παραμένει ως δότρια μόνο η ινιακή ζώνη.

Icon

Έκταση αραίωσης

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή της αραίωσης, τόσο πιο περιορισμένη είναι η δότρια, κάτι που αναμφίβολα επηρεάζει το αποτέλεσμα. Αν ένας ασθενής έχει μέτριο βαθμό αραίωσης και μία φυσιολογική δότρια, τότε μπορούμε να πετύχουμε μία πλήρη αποκατάσταση του τριχωτού με καλή πυκνότητα στη λήπτρια περιοχή. Αν αντιθέτως υπάρχει προχωρημένου βαθμού αραίωση και η δότρια ζώνη είναι πιο περιορισμένη, τότε επιλέγουμε ανάμεσα στην πλήρη αποκατάσταση μιας μικρότερης περιοχής αραίωσης ή την ομοιόμορφα χαμηλότερη πυκνότητα σε όλες τις αραιωμένες περιοχές.

Icon

Πυκνότητα δότριας περιοχής

Η πυκνότητα των μαλλιών υπολογίζεται με τον αριθμό των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο περισσότερα είναι τα διαθέσιμα τριχοθυλάκια που μπορούν να ληφθούν και να εμφυτευθούν στις αραιωμένες περιοχές. Καλοί υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών θεωρούνται όσοι έχουν περισσότερα από 60 τριχοθυλάκια ανά τετραγωνικό εκατοστό στη δότρια περιοχή.

Icon

Αριθμός τριχών ανά τριχοθυλάκιο

Στη δότρια περιοχή βρίσκουμε τριχοθυλάκια που έχουν 1-4 τρίχες. Η κάλυψη που πετυχαίνουμε, σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των τριχών που εμφυτεύεται. Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση 1.000 δίτριχων τριχοθυλακίων δεν μπορεί να προσφέρει την ίδια πυκνότητα με την τοποθέτηση 1.000 τρίτριχων τριχοθυλακίων. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός των πολύτριχων τριχοθυλακίων, τόσο πυκνότερο το αποτέλεσμα. Μία επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών είναι αυτή στην οποία υπάρχουν κατά μέσο όρο 2-2,5 τρίχες ανά τριχοθυλάκιο. Αν στη δότρια περιοχή ο μέσος όρος είναι χαμηλότερος από 2 τρίχες ανά τριχοθυλάκιο, τότε είναι δύσκολο να επιτευχθεί μία καλή κάλυψη των αραιωμένων περιοχών.

Icon

Διάμετρος τρίχας

Η διάμετρός της τρίχας αξιολείται πάντα πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς αποτελεί εξίσου καθοριστικό παράγοντα για το αποτέλεσμα. Το φυσιολογικό πάχος μιας τρίχας είναι μεταξύ 50 και 60 μικρά (χιλιοστά του χιλιοστού). Μία τρίχα με διάμετρο 40 μικρά δεν μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη. Προηγείται πάντα υπολογισμός της δυνατότητας κάλυψης, αφού αν εμφυτεύσουμε ένα τριχοθυλάκιο με τρεις τρίχες των 70 μικρών, θα πετύχουμε κάλυψη 210 μικρά, ενώ με τρεις τρίχες των 40 μικρών, μόλις 120 μικρά. Η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και πιο κατάλληλο είναι το περιστατικό με χοντρές και όχι λεπτές τρίχες.

Icon

Τύπος και χρώμα τρίχας

Οι σγουρές τρίχες προσφέρουν καλύτερη αίσθηση κάλυψης από τις ίσιες τρίχες, καθώς καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Η μοναδική τεχνική δυσκολία που έχουν οι σγουρές τρίχες (οι οποίες είναι σγουρές και κάτω από το δέρμα), είναι η εξαγωγή τους. Όσον αφορά στο χρώμα, καλύτερη κάλυψη επιτυγχάνεται όταν το χρώμα των μαλλιών είναι πιο κοντά στο χρώμα του δέρματος της κεφαλής. Τα μαλλιά που έχουν ανοιχτό καστανό, ξανθό ή γκρίζο χρώμα αποτελούν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στη μεταμόσχευση μαλλιών, όπως και τα μαλλιά δύο χρωμάτων (π.χ. λευκά και μαύρα) επιτρέπουν καλύτερη αίσθηση κάλυψης.

Icon

Ελαστικότητα δέρματος

Αυτό το χαρακτηριστικό παίζει ρόλο για την παλαιότερη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT, την οποία όμως δεν εφαρμόζουμε στη reGrow Clinic. Με την τεχνική FUT, ή αλλιώς Strip, κόβεται μία ολόκληρη λωρίδα δέρματος από τη δότρια περιοχή, από την οποία στη συνέχεια αντλούνται τα τριχοθυλάκια προς μεταφορά. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση όμως η ελαστικότητα του δέρματος της κεφαλής, ώστε να αποφευχθούν παρενέργειες μετά τη συρραφή της τομής. Αντιθέτως, με τη σύγχρονη μέθοδο FUE, κατά την οποία εξάγονται μεμονωμένα τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος της κεφαλής, δεν τίθεται κάποιος περιορισμός σε σχέση με την ελαστικότητα του δέρματος.

Πως λειτουργεί

Ζώνη Σταθερής Τριχοφυΐας – Τα Μόνιμα Μαλλιά

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που επιτρέπει τη μεταφορά τριχών από μία περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σε μία άλλη. Πραγματοποιούμε ουσιαστικά μία ανακατανομή των διαθέσιμων τριχοθυλακίων, ώστε να επιτύχουμε μία ομοιόμορφη πυκνότητα σε όλο το κεφάλι.

Η τεχνική της μεταμόσχευσης μαλλιών βασίζεται στο γεγονός ότι δεν επηρεάζονται όλα τα τριχοθυλάκια του τριχωτού με τον ίδιο τρόπο από τις ανδρικές ορμόνες. Υπάρχει μία συγκεκριμένη «ζώνη» τριχών, η λεγόμενη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας, που βρίσκεται στο πίσω και τα πλαϊνά μέρη του τριχωτού, που είναι γενετικά προγραμματισμένη ώστε να αντιστέκεται στην ορμόνη DHT που προκαλεί τριχόπτωση στην μπροστινή περιοχή και την κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Τα τριχοθυλάκια της ζώνης σταθερής τριχοφυΐας είναι μόνιμα και αναπτύσσονται κανονικά εφ’ όρου ζωής. Και το σημαντικότερο είναι ότι μπορούν να μετεμφυτευθούν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή χωρίς να χάσουν αυτήν την πολύτιμη ιδιότητά τους να αντιστέκονται στην ορμόνη DHT. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα τριχοθυλάκια θα συνεχίσουν να παράγουν κανονικά τρίχες στη νέα τους θέση, όπως ακριβώς θα έκαναν και στην αρχική.

Η διαδικασία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών Βήμα - Βήμα

Τα Μόνιμα Μαλλιά - Η βάση της μεταμόσχευσης

Η δότρια περιοχή διαθέτει μαλλιά που είναι γενετικώς προγραμματισμένα να μην πέσουν ποτέ, καθώς αντιστέκονται στις ορμόνες που προκαλούν την τριχόπτωση. Είναι μόνιμα, αναπαράγονται εφ' όρου ζωής και παραμένουν υγιή και δυνατά ακόμη και μετά τη μεταφορά τους.

Μελέτη της δότριας περιοχής με μικροσκόπιο

Εξετάζουμε τη δότρια περιοχή με ειδικό δερματοσκόπιο και ελέγχουμε την ποιότητα και το πλήθος των μοσχευμάτων που μπορεί να μας παρέχει. Αποφασίζουμε τον αριθμό των τριχοθυλακίων που θα μεταμοσχεύσουμε, βάσει του βαθμού αραίωσης του ασθενούς.

Σχεδιασμός μετωπιαίας γραμμής - Το Α και το Ω

Ο Πλαστικός Χειρουργός της reGrow Clinic εξετάζει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου σας και σχεδιάζει τα νέα σας μαλλιά σε απόλυτη συμμετρία και αρμονία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και την ηλικία σας. Στόχος η δημιουργία ενός φυσικού αποτελέσματος, το οποίο να μιμείται όσο είναι δυνατόν το παλιό, φυσικό look που είχατε πριν ξεκινήσει η τριχόπτωση.

Εξαγωγή των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή

Τα μαλλιά αφαιρούνται μαζί με τη ρίζα τους, ένα προς ένα, με μεγάλη προσοχή, με τη χρήση ειδικής, πατενταρισμένης συσκευής. Η διαδικασία δεν προκαλεί πόνο αφού έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία. Η αφαίρεση πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλείται ορατή αραίωση στη δότρια περιοχή μετά την εξαγωγή.

Καταμέτρηση και ομαδοποίηση τριχοθυλακίων

Μετά την εξαγωγή, τα τριχοθυλάκια ομαδοποιούνται με βάση τον αριθμό των τριχών που φέρουν (μονότριχα, δίτριχα, τρίτριχα, κ.ο.κ.) και καταμετρούνται live ένα προς ένα με το ειδικό λογισμικό πρόγραμμα Graft Calculator μπροστά στα μάτια σας. Η ομαδοποίηση και η καταμέτρηση των τριχοθυλακίων συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση και κατανομή τους στις αραιωμένες περιοχές.

Προστασία τριχοθυλακίων μέχρι την τοποθέτηση

Μέχρι τη στιγμή της εμφύτευσής τους, τα τριχοθυλάκια φυλάσσονται σε ειδικό διάλυμα και σε χαμηλή θερμοκρασία 2-4 βαθμών Κελσίου που διασφαλίζει την επιβίωσή τους. Το διάλυμα παρέχει θρεπτικές ουσίες στα μοσχεύματα που ενισχύει την ανάπτυξή τους μετά την επανατοποθέτηση.

Τοποθέτηση στην περιοχή της αραίωσης

Τα τριχοθυλάκια τοποθετούνται ένα προς ένα με τη χρήση ειδικής, πατενταρισμένης ιατρικής συσκευής (Implanter Pen) στη λήπτρια περιοχή. Το Implanter Pen είναι ένα μικροσκοπικό εργαλείο που επιτρέπει την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη πυκνότητα. Η τοποθέτηση στην πρόσθια μετωπιαία γραμμή (φράντζα) πραγματοποιείται με την τεχνική της Πύκνωσης, κατά την οποία τα τριχοθυλάκια τοποθετούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή πυκνότητα, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει ιδιαίτερα πυκνό στο ανθρώπινο μάτι.

Αναμονή για 6-12 μήνες

Τα νέα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται σταδιακά τους επόμενους μήνες, με το αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται κοντά στους δώδεκα μήνες από την ημέρα του χειρουργείου. Ήδη όμως, από τον έκτο μήνα είναι ορατό περίπου το 50% του αποτελέσματος.

Δείτε σε φωτογραφίες

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ
Από την ημέρα του χειρουργείου έως 12 μήνες μετά.

ΣΤΑΔΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ

ReGrow Clinic - Γιατί να μας εμπιστευθείτε

Στην ReGrow Clinic η Μεταμόσχευση Μαλλιών εκτελείται Αποκλειστικά από Πλαστικό Χειρουργό.

Η ειδικότητα του Πλαστικού Χειρουργού είναι η μοναδική που εξειδικεύεται στον επανασχεδιασμό της Συμμετρίας στο πρόσωπο και το σώμα.

icon

15 Χρόνια εξειδίκευσης στη μεταμόσχευση μαλλιών

icon

Περισσότερες από 6.000.000 μεταφορές τριχοθυλακίων

icon

7.500+ Μεταμοσχευμένες Τρίχες σε 1 Συνεδρία (Dr. Βελημβασάκης)

icon

Εφαρμογή των Καλών Πρακτικών της παγκόσμιας κοινότητας

icon

Εγγύηση αριθμού μεταφερόμενων τριχοθυλακίων

icon

Τελευταίας Τεχνολογίας Ιατρικός Εξοπλισμός

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσα τριχοθυλάκια χρειάζονται για ένα πυκνό αποτέλεσμα;

Ο αριθμός των grafts εξαρτάται από την έκταση της αραίωσης και την επιθυμητή κάλυψη. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε ότι το πυκνό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των τριχοθυλακίων, αλλά και από τον αριθμό των τριχών που φέρει κάθε τριχοθυλάκιο, όπως και από τη διάμετρο των τριχών. Είναι προφανές ότι πολύ χαμηλότερη πυκνότητα προσφέρουν 1.000 δίτριχα τριχοθυλάκια με λεπτές τρίχες σε σύγκριση με 1.000 τρίτριχα με τρίχες μεγαλύτερης διαμέτρου. Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των τριχών και των τριχοθυλακίων είναι γενετικά προκαθορισμένα, επομένως κάθε περιστατικό μεταμόσχευσης μαλλιών είναι διαφορετικό και ο απαιτούμενος αριθμός τριχοθυλακίων για ένα πυκνό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι παντοτινό, αρκεί τα τριχοθυλάκια να έχουν ληφθεί από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας, δηλαδή την πίσω και τις πλαϊνές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Η ζώνη σταθερής τριχοφυΐας δεν επηρεάζεται από τη δράση των ορμονών, επομένως τα μοσχεύματα μένουν και παράγουν υγιείς τρίχες στις νέες τους θέσεις για πάντα. Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αποτελεί θεραπεία για την τριχόπτωση. Αρκετοί ασθενείς μπορεί να δουν να εξελίσσεται η αραίωση μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, όμως αυτό αφορά στα παλιά μαλλιά, τα οποία παραμένουν γονιδιακά ευάλωτα στις ανδρικές ορμόνες.

Τα νέα μαλλιά θα φυτρώσουν αμέσως;

Όχι. Θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να αρχίσει η επανέκφυση των νέων μαλλιών. Το σοκ που δέχονται τα τριχοθυλάκια κατά τη μεταφορά τους την ημέρα της μεταμόσχευσης, τα θέτει πρόωρα στην τελογενή φάση του κύκλου ζωής τους, με αποτέλεσμα το πρώτο διάστημα να παρατηρείται έντονη τριχόπτωση. Είναι ένα απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο φαινόμενο, που δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Πέφτουν μόνο τα στελέχη των τριχών (δηλαδή το ορατό μέρος της τρίχας). Τα τριχοθυλάκια παραμένουν εμφυτευμένα στη νέα τους θέση και πολύ σύντομα θα μπουν και πάλι στη φάση ανάπτυξης με τα πρώτα νέα μαλλιά να κάνουν την εμφάνισή τους γύρω στον 3ο μήνα. Στην αρχή, οι νέες τρίχες είναι αρκετά λεπτές, όμως με το πέρασμα του χρόνου αυξάνονται σε διάμετρο και παίρνουν όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά των μαλλιών σας.

Πότε θα δω το τελικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών αρχίζει να γίνεται ορατό γύρω στον 3ο μήνα μετά το χειρουργείο και βελτιώνεται σταθερά μήνα με τον μήνα. Κατά μέσο όρο, το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται γύρω στον 12ο μήνα. Ήδη όμως από τον 8ο μήνα είναι ορατό περίπου το 80% της επαναφύτρωσης.

Μπορεί να χρειαστώ δεύτερη μεταμόσχευση μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αποτελεί θεραπεία για την τριχόπτωση. Η τριχόπτωση μπορεί να συνεχιστεί και να εξελιχθεί σε πιο προχωρημένη βαθμίδα Norwood, προκαλώντας περαιτέρω αραίωση των μαλλιών. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψετε στην κλινική μας για μία δεύτερη μεταμόσχευση μαλλιών ώστε να αποκαταστήσουμε την πυκνότητα στις νέες αραιωμένες περιοχές. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ωστόσο ότι η τριχόπτωση πλήττει τα παλιά σας μαλλιά, όχι τα μεταμοσχευμένα. Τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια δεν επηρεάζονται από την επίδραση των ορμονών και δεν πέφτουν ποτέ!