Θεραπεία Τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση μπορεί να σταματήσει και να αναστραφεί.

Οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας «μπλοκάρουν» τη δράση των ορμονών που ευθύνονται για την τριχόπτωση, και κρατάνε ζωντανά τα τριχοθυλάκια διατηρώντας τα μαλλιά υγιή και πυκνά για πολλά χρόνια.

icon

Σταθεροποίηση υπάρχουσας τριχοφυΐας για πολλά χρόνια

icon

Αναστροφή της αραίωσης (επαναφορά τριχών)

icon

Ενδυνάμωση της τρίχας (πιο παχιές & υγιείς τρίχες)

icon

Εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα για κάθε ασθενή

icon

Συνδυασμός θεραπειών για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος

icon

Τακτικά ραντεβού επανελέγχου κάθε ασθενούς για τη βελτιστοποίηση του θεραπευτικού σχήματος

Ισχυρές θεραπείες κατά της Τριχόπτωσης

Εξατομικευμένη Φαρμακευτική Αγωγή

Ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, καταστολή των ορμονών που προκαλούν τριχόπτωση, διέγερση της τριχοφυΐας


Η φαρμακευτική αγωγή εφαρμόζεται με εγκεκριμένες και ασφαλείς ουσίες που έχουν σημαντικές τριχογενετικές ιδιότητες. Η θεραπεία ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, προσφέροντας έτσι ενισχυμένη θρέψη στα αποδυναμωμένα τριχοθυλάκια και παράταση της φάσης ανάπτυξης της τρίχας. Η τριχόπτωση σταθεροποιείται και η πυκνότητα των μαλλιών αποκαθίσταται. Επιπλέον, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καταστείλει τις ορμόνες που ευθύνονται για την τριχόπτωση και τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων. Το θεραπευτικό πλάνο διαμορφώνεται με βάση την αιτία της τριχόπτωσης και προσαρμόζεται ανάλογα για άνδρες και γυναίκες.

PRP ενισχυμένο με βιοτίνη

Ενισχυμένη θρέψη των τριχοθυλακίων, διέγερση φυσικού μηχανισμού επούλωσης, έκφυση υγιών μαλλιών


Πρόκειται για ένα είδος «βιοθεραπείας», καθώς εκμεταλλεύεται τον φυσικό μηχανισμό επούλωσης και ανανέωσης των κυττάρων του οργανισμού για να διεγείρει την τριχοφυΐα στο τριχωτό της κεφαλής. Το PRP είναι μία σύγχρονη θεραπευτική μέθοδος, ιδιαίτερα κατάλληλη για εσάς που δεν επιθυμείτε ή δεν μπορείτε να λαμβάνετε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς πρόκειται για μία αυτόλογη μεσοθεραπεία στην οποία χρησιμοποιείται μόνο το δικό σας πλάσμα αίματος. Το πλάσμα του αίματος περιέχει αυξητικούς παράγοντες που ενδυναμώνουν τα τριχοθυλάκια, συμβάλλουν στην καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση των ιστών και ενισχύουν την πυκνότητα, την αντοχή και την υγεία των μαλλιών σας. Το μίγμα του PRP εμπλουτίζεται με βιοτίνη, την πιο σημαντική βιταμίνης της ομάδας Β που σχετίζεται με την ανάπτυξη των μαλλιών, για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα.

Scalp Micropigmentation (SMP)

Ιατρικό τατούαζ για την κάλυψη της αραίωσης


Η δημιουργία πολύ μικρών κουκκίδων μελάνης στο τριχωτό της κεφαλής, με χρώμα που επιλέγεται προσεκτικά ώστε να αντιστοιχεί στο χρώμα των μαλλιών σας, μπορεί να σας χαρίσει εμφάνιση με πολύ πιο πλούσια μαλλιά, καθώς μειώνεται η διαφορά χρώματος μεταξύ του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σας. Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να επιτύχουν το ξυρισμένο λουκ, ενώ άλλοι τη χρησιμοποιούν για να μειώσουν τα σημεία στα οποία η αραίωση των μαλλιών τους είναι ορατή. Η μέθοδος SΜP είναι επίσης εξαιρετική για την κάλυψη ουλών λόγω παλαιότερης μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUT ή FUE, κάτι που σας επιτρέπει να έχετε ακόμα πιο κοντά τα μαλλιά σας.

Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

H πιο δραστική αντιμετώπιση της αραίωσης


Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική μέθοδος που μπορεί να αποκαταστήσει την πυκνότητα των μαλλιών στις αραιωμένες περιοχές. Οι σύγχρονες τεχνικές προσφέρουν άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την φυσικότητα και την πυκνότητά του. Τα εργαλεία είναι πλέον μικροσκοπικά και δεν αφήνουν σημάδια, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη φυσικότητα των νέων μαλλιών. Το αποτέλεσμα στη μεταμόσχευση μαλλιών εξαρτάται πάντοτε από την Επιστημονική κατάρτιση και την Αισθητική ικανότητα του Χειρουργού. Για αυτόν τον λόγο, στη ReGrow Clinic η επέμβαση πραγματοποιείται πάντοτε από Πλαστικό Χειρουργό.

Ανδρική VS Γυναικεία τριχόπτωση

Αν και η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί και στα δύο φύλα, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στον τρόπο και τον χρόνο εκδήλωσής της σε άνδρες και γυναίκες.

  • Ηλικία εμφάνισης: Από την ηλικία των 25 μέχρι την ηλικία των 55 ετών, οι περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν σημαντική αραίωση των μαλλιών τους. Στις γυναίκες, η αραίωση των μαλλιών ξεκινάει πιο αργά.
  • Ρυθμός εξέλιξης: Στις γυναίκες, η αραίωση των μαλλιών εξελίσσεται πολύ πιο αργά σε σχέση με τους άντρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ πιο γρήγορη και ορατή απώλεια των μαλλιών.
  • Εξέλιξη τριχόπτωσης: Οι άνδρες αρχίζουν να παρατηρούν σημαντική αραίωση των μαλλιών γύρω από τους κροτάφους, καθώς και υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής. Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φαλάκρα ή να δημιουργηθούν μικρές στρογγυλές άτριχες περιοχές. Αντιθέτως, οι γυναίκες παρουσιάζουν συνήθως διάχυτη αραίωση των μαλλιών σε όλο το κεφάλι με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στην κορυφή του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να δείχνει πιο φαρδιά η χωρίστρα.
  • Φαλάκρα: Η ολική φαλάκρα παρατηρείται μόνο στο 4% των γυναικών, ενώ αντιθέτως η συχνότητά της στους άνδρες αγγίζει το 35%.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Για να αντιληφθείτε την έναρξη της τριχόπτωσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον φυσιολογικό κύκλο ζωής της τρίχας. Τα μαλλιά μακραίνουν περίπου 1-1,5 εκατοστό κάθε μήνα, δηλαδή περίπου 15 εκατοστά τον χρόνο. Κάθε τρίχα αποτελείται από δύο διαφορετικές δομές, κάθε μία από τις οποίες παίζει τον δικό της ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας. Η πρώτη είναι το τριχοθυλάκιο, που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι ο ζωντανός οργανισμός που παράγει νέες τρίχες μέσα από μία σύνθετη διαδικασία δημιουργίας νέων κυττάρων. Η δεύτερη είναι το στέλεχος της τρίχας, δηλαδή το ορατό τμήμα της τρίχας έξω από το δέρμα. Κάθε στέλεχος αναπτύσσεται από τον βολβό της τρίχας, ένα σημείο του τριχοθυλακίου που μετατρέπει τις θρεπτικές ουσίες σε κερατίνη, την πρωτεΐνη που αποτελεί δομικό υλικό σύνθεσης της τρίχας.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει τέσσερις φάσεις: α) την αναγενή, που αποτελεί την ενεργή φάση ανάπτυξης της τρίχας, β) την καταγενή, που αποτελεί μία φάση μετάβασης από τη φάση ανάπτυξης στη φάση ανάπαυλας, γ) την τελογενή ή αλλιώς φάση ανάπαυλας, και δ) την εξωγενή που αποτελεί τη φάση πτώσης της τρίχας. Αν αυτός ο κύκλος διαταραχθεί, τότε είναι πιθανό να εκδηλωθεί έντονη τριχόπτωση.

Αναγενής φάση

Η αναγενής φάση αποτελεί το ξεκίνημα του κύκλου ζωής της τρίχας. Στη φάση αυτή, η τρίχα αναπτύσσεται σταθερά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε οποιαδήποτε στιγμή περίπου το 85-90% των τριχών βρίσκεται σε αυτή τη φάση. Όλες οι τρίχες του σώματος περνάνε από την αναγενή φάση, αν και η διάρκεια αυτής της φάσης διαφέρει ανάλογα με το σημείο του σώματος. Κατά μέσο όρο, οι τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής αναπτύσσονται για 2-6 χρόνια, ενώ αντιθέτως οι τρίχες στα πόδια μένουν σε αναγενή φάση για περίπου 2 μήνες. Αυτό εξηγεί γιατί τα μαλλιά μακραίνουν πολύ περισσότερο από τις τρίχες του προσώπου και του σώματος.

Καταγενής φάση

Μόλις ολοκληρωθεί η αναγενής φάση, κάθε τριχοθυλάκιο περνάει στην καταγενή φάση ή αλλιώς μεταβατική φάση. Το στέλεχος της τρίχας σταματάει να αιματώνεται από το τριχοθυλάκιο και επομένως σταματάει να αναπτύσσεται, ενώ το ίδιο το τριχοθυλάκιο ελαφρώς συρρικνώνεται. Αυτή η φάση διαρκεί μερικές βδομάδες.

Τελογενής φάση

Κατά τη διάρκεια της τελογενούς φάσης, το τριχοθυλάκιο ξεκουράζεται. Το στέλεχος της τρίχας παραμένει σε φάση ανάπαυλας και δεν αναπτύσσεται. Περίπου το 10-15% των τριχών του τριχωτού της κεφαλής βρίσκεται σε τελογενή φάση ανά πάσα στιγμή. Όπως και η αναγενής φάση, έτσι και η τελογενής διαφέρει σε διάρκεια ανάλογα με την περιοχή της τριχοφυΐας. Στις περισσότερες περιοχές του σώματος, διαρκεί λίγες βδομάδες, ενώ αντιθέτως στα μαλλιά διαρκεί περίπου 3-4 μήνες.

Εξωγενής φάση

Αυτή είναι η τελευταία φάση του κύκλου ζωής της τρίχας. Σε αυτό το στάδιο, η παλιά τρίχα αποσπάται από το τριχοθυλάκιο και πέφτει, ενώ την ίδια στιγμή μία νέα τρίχα γεννιέται για να ξεκινήσει ο κύκλος ζωής της από την αρχή. Η εξωγενής φάση διαρκεί περίπου 2-5 μήνες. Καθημερινά πέφτουν 50-100 τρίχες και την πτώση τους τρίχας μπορεί να διευκολύνουν το λούσιμο ή το βούρτσισμα.

Αιτίες τριχόπτωσης

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αραίωση των μαλλιών, όπως η κληρονομικότητα, κάποια ασθένεια ή δυσλειτουργία ενός συστήματος, ή ακόμα και η έλλειψη μιας βιταμίνης. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παροδική ή μεγάλης διάρκειας. Δεν θα πρέπει να την αγνοήσετε. Αντιθέτως, συστήνεται άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση.

Icon

Κληρονομικότητα

Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες, ενώ ταλαιπωρεί και μεγάλο αριθμό γυναικών. Συγκεκριμένα γονίδια καθιστούν τα τριχοθυλάκια ευάλωτα στις ανδρικές ορμόνες, και πιο συγκεκριμένα στη διυδροτεστοστερόνη (DHT), προκαλώντας τη συρρίκνωσή τους και επομένως την παραγωγή όλο και πιο λεπτών και αδύναμων μαλλιών. Είναι μύθος ότι τα συγκεκριμένα γονίδια κληρονομούνται μόνο από την πλευρά της μητέρας. Αν υπάρχουν μέλη από οποιαδήποτε μεριά της οικογένειας που άρχισαν να χάνουν τα μαλλιά τους σε νεαρή ηλικία, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθείτε κι εσείς αντιμέτωποι με την ανδρογενετική αλωπεκία.

Icon

Ψυχικό ή σωματικό τραύμα

Η τριχόπτωση μπορεί να σχετίζεται με ένα έντονο ψυχικό ή σωματικό τραύμα, το οποίο προκαλεί σοκ στον κύκλο ζωής της τρίχας και την οδηγεί πρόωρα σε φάση ανάπαυλας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν περίπου 3-6 μήνες μετά το συναισθηματικό σοκ, την ασθένεια ή τον τραυματισμό. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης συνήθως είναι παροδική και αποκαθίσταται μετά την επούλωση και την ανάκαμψη του οργανισμού.

Icon

Παθήσεις & φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένες παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η αναιμία, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, σχετίζονται με την τριχόπτωση. Το ίδιο ισχύει και για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα στεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιπηκτικά, οι β-αναστολείς, και τα φάρμακα χημειοθεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μαλλιά τείνουν να ξαναμακραίνουν μετά τη θεραπεία, όμως αρκετές φορές όχι στον ίδιο βαθμό ή με την ίδια ποιότητα τρίχας που ήταν παλαιότερα.

Icon

Πάρα πολλές βιταμίνες

Οι βιταμίνες μπορεί να είναι ευεργετικές για την καλή λειτουργία του οργανισμού, με το δεδομένο ότι λαμβάνετε τις σωστές βιταμίνες στην κατάλληλη δόση. Αν λαμβάνετε υπερβολικές ποσότητες από συγκεκριμένες βιταμίνες, τότε μπορεί να προκληθεί τριχόπτωση. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι αναστρέψιμη και μόλις σταματήσει η υπερβολική λήψη, τότε αποκαθίσταται η ανάπτυξη των μαλλιών.

Icon

Πολύ λίγες βιταμίνες

Ορισμένες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως η βιοτίνη, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες της ομάδας Β, καθώς οι βιταμίνες C και E, είναι απαραίτητες για υγιή μαλλιά. Αν κινείστε σε χαμηλά επίπεδα, τότε είναι πιθανό να στερείτε από τα μαλλιά σας την απαραίτητη τροφή για την ανάπτυξή τους.

Icon

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη φέρνει πολλαπλές αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Τη στιγμή που ορισμένες γυναίκες απολαμβάνουν πυκνά, λαμπερά μαλλιά την περίοδο της κύησης, πολλές αντιμετωπίζουν αυξημένη τριχόπτωση εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων και του στρες που συνοδεύουν την περίοδο των εννέα μηνών, αλλά και αρκετό διάστημα μετά τον τοκετό.

Icon

Γυναικείες ορμόνες

Μία αλλαγή στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη της τριχόπτωσης στις γυναίκες. Μία τέτοια αλλαγή μπορεί να προκληθεί με την εμμηνόπαυση ή τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.

Icon

Υπερβολικό styling

Το σεσουάρ, το σίδερο μαλλιών, οι βαφές, οι περμανάντ και τα ισιωτικά προϊόντα ταλαιπωρούν τα μαλλιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι επιθετικές χημικές ουσίες είναι βλαβερές τόσο για τη ρίζα, όσο και για το στέλεχος της τρίχας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε το υπερβολικό styling και να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν μόνα τους με τον αέρα.

Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης

Έχει διαπιστωθεί ότι η τριχόπτωση γίνεται αντιληπτή όταν έχει φτάσει να χαθεί ήδη το 30% των μαλλιών. Όσο πιο νωρίς αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της τριχόπτωσης και προβείτε σε θεραπεία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να διατηρήσετε ενεργά και υγιή τα τριχοθυλάκιά σας και να απολαμβάνετε πυκνά μαλλιά για περισσότερα χρόνια.

Αυξημένη τριχόπτωση

Είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνετε περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα στο πλαίσιο του κανονικού ρυθμού ανανέωσης των μαλλιών σας. Μπορεί να ακούγονται αρκετές, όμως αν σκεφτείτε ότι το κεφάλι ενός μέσου ανθρώπου έχει περίπου 100.000 τρίχες, η απώλεια αυτή είναι ασήμαντη και περνάει απαρατήρητη. Αν όμως αρχίσετε να παρατηρείτε αρκετές πεσμένες τρίχες στην μαξιλαροθήκη σας, το σιφόνι της ντουζιέρας, το πάτωμα ή πάνω στα ρούχα σας στο τέλος της ημέρας, τότε μην τις αγνοήσετε.

Αραίωση μαλλιών

Συνήθως η αραίωση των μαλλιών δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, επειδή δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Τα μαλλιά αραιώνουν σταδιακά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για να διαπιστωθεί η απώλεια του όγκου τους. Όμως, αν παρατηρήσετε ότι διαφαίνεται πιο έντονα το δέρμα του κεφαλιού ανάμεσα από τα μαλλιά σας, αν έχει γίνει πιο φαρδιά η χωρίστρα ή αν είναι λιγότερα τα μαλλιά σας όταν τα πιάνετε αλογοουρά, τότε όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρα σημάδια αραίωσης των μαλλιών.

Υποχώρηση πρόσθιας γραμμής

Η υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες. Η υποχώρηση παρατηρείται αρχικά στην περιοχή γύρω από τους κροτάφους και κατά μήκος της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής, και εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο που θυμίζει σε σχήμα το γράμμα «Μ».

Αλλαγή στην ποιότητα των μαλλιών

Είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε μικρές αλλαγές στην ανάπτυξη ή το styling των μαλλιών σας. Ειδικά στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η ευαισθησία των τριχοθυλακίων στη δράση μιας ανδρικής ορμόνης που λέγεται διυδροτεστοστερόνη (DHT) προκαλεί τη συρρίκνωσή τους, με αποτέλεσμα να παράγουν πιο λεπτές, αδύναμες τρίχες. Αν είχατε συνηθίσει να χτενίζετε πυκνά, υγιή, λαμπερά μαλλιά μέχρι τώρα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχουν γίνει πιο αδύναμα, λεπτά και ατίθασα.

Κάντε ένα απλό τεστ τριχόπτωσης

Ένα απλό τεστ για να διαπιστώσετε αν υποφέρετε από τριχόπτωση, είναι να περάσετε τα δάχτυλά σας ανάμεσα από τα μαλλιά σας, σαν να θέλατε να τα ξεμπλέξετε. Αν με αυτήν την κίνηση μείνουν στα χέρια σας πάνω από 3 πεσμένες τρίχες, τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από τριχόπτωση. Αναζητήστε εγκαίρως ιατρική θεραπεία!