Μινοξιδίλη

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η μινοξιδίλη αποτελεί την πλέον δοκιμασμένη και αποτελεσματική φαρμακευτική ουσία για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και την αύξηση της πυκνότητας και του όγκου των μαλλιών. Είναι μία ασφαλής ουσία, εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, που ενισχύει τη ροή αίματος προς τα τριχοθυλάκια και έτσι παρατείνει τη φάση ανάπτυξης των τριχών. Εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής και έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την τριχοφυΐα και ενισχύει την πυκνότητα των μαλλιών στο 94% των περιστατικών.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Η μινοξιδίλη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες, αλλά και της γυροειδούς αλωπεκίας. Μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε άνδρες και γυναίκες που διανύουν τα πρώτα στάδια της τριχόπτωσης. Είναι ιδιαίτερα απλή η χρήση της, καθώς κυκλοφορεί σε μορφή λοσιόν και αφρού με συγκέντρωση 2% (για τις γυναίκες) και 5% (για τους άνδρες), και εφαρμόζεται τοπικά στις αραιωμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Έχει υπολογιστεί ότι η μινοξιδίλη αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των τριχών μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών από την πρώτη εφαρμογή.

Πώς δρα η μινοξιδίλη;

Η μινοξιδίλη αποτελεί μία αγγειοδιασταλτική ουσία, που σημαίνει ότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία επιτρέποντας τη ροή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος σε αυτά. Χάρη στην αγγειοδιαστολή, περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες φτάνουν στα τριχοθυλάκια με αποτέλεσμα να διεγείρεται η ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό εξηγεί γιατί η μινοξιδίλη δεν είναι δραστική στα φαλακρά σημεία του τριχωτού, αφού δεν υπάρχουν ενεργά τριχοθυλάκια για να διεγερθούν.

Επιπλέον, η μινοξιδίλη συντομεύει τη φάση ανάπαυλας (ή αλλιώς τελογενή φάση) του κύκλου ζωής της τρίχας και αντιθέτως παρατείνει τη φάση ανάπτυξης (ή αλλιώς αναγενή φάση). Κατά τη διάρκεια της αναγενούς φάσης, τα μαλλιά μακραίνουν σταθερά. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 2-6 χρόνια και έχει υπολογιστεί ότι ανά πάσα στιγμή περίπου το 85-90% των μαλλιών βρίσκονται σε αναγενή φάση. Όταν οι τρίχες φτάσουν το μέγιστο μήκος τους, περνάει από την αναγενή στην καταγενή φάση, κατά την οποία αποσπάται από το τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια μπαίνει στην τελογενή φάση κατά την οποία όλη η δομή της τρίχας τίθεται σε φάση ανάπαυλας για μερικούς μήνες μέχρι να φτάσει να πέσει και μία νέα τρίχα να αρχίσει να αναπτύσσεται στη θέση της.

Καθώς η μινοξιδίλη συντομεύει την τελογενή φάση του κύκλου, οι τρίχες μένουν για μικρότερο διάστημα σε ανάπαυλα, ενώ αντιθέτως καθώς παρατείνει την αναγενή φάση, διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον, χάρη στην αγγειοδιασταλτική δράση της, βελτιώνει τη ροή αίματος στο τριχωτό παρέχοντας στα τριχοθυλάκια τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξής τους. Αυτή η συνδυαστική δράση της μινοξιδίλης έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το πάχος, η πυκνότητα και η συνολική εμφάνιση των μαλλιών.

Για πιο αποτελεσματική δράση

3 συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τη δράση της μινοξιδίλης

Έγκαιρη θεραπεία

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τη θεραπεία με τη μινοξιδίλη, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Η μινοξιδίλη παρατείνει τη φάση ανάπτυξης της τρίχας και διατηρεί για περισσότερο καιρό ενεργά τα τριχοθυλάκια σας, προστατεύοντάς τα από την πρόωρη συρρίκνωση (διαδικασία γνωστή ως miniaturization) και την αδυναμία να παράγουν υγιείς τρίχες μεγάλης διαμέτρου.

Συνδυαστική χρήση φιναστερίδης

Η φιναστερίδη αποτελεί μία ακόμα θεραπευτική ουσία για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες. Δρα μπλοκάροντας την παραγωγή της διυδροτεστοστερόνης (DHT), της ορμόνης που ευθύνεται για την εμφάνιση της ανδρικού τύπου αλωπεκίας. Ο συνδυασμός μινοξιδίλης και φιναστερίδης είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τη μεμονωμένη χρήση της καθεμιάς από αυτές.

Σωστή εφαρμογή

Η εφαρμογή της μινοξιδίλης είναι απλή, όμως ορισμένα λάθη μπορεί να την κάνουν λιγότερο αποτελεσματική και να αυξήσουν τον κίνδυνο παρενεργειών. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή της λοσιόν και του αφρού μινοξιδίλης αντίστοιχα. Θυμηθείτε ότι τα σκευάσματα μινοξιδίλης είναι σχεδιασμένα για εφαρμογή 2 φορές την ημέρα.

Τα βήματα για τη σωστή εφαρμογή της μινοξιδίλης

Λοσιόν μινοξιδίλης

1. Πριν την εφαρμογή της μινοξιδίλης, βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας είναι απολύτως στεγνά. Αν έχει προηγηθεί ντους, στεγνώστε τα καλά.

2. Χρησιμοποιώντας το σταγονόμετρο της λοσιόν, αντλείτε 1ml μινοξιδίλης και τη μοιράζετε στις περιοχές του τριχωτού της κεφαλής όπου παρατηρείται πιο έντονα η τριχόπτωση. Προσπαθήστε να δημιουργείτε χωρίζετε τα μαλλιά σας σε διάφορα σημεία ώστε η μινοξιδίλη να έρχεται πιο εύκολα σε επαφή με το τριχωτό.

3. Πραγματοποιήστε μασάζ στο τριχωτό στα σημεία της εφαρμογής και στη συνέχεια σαπουνίστε καλά τα χέρια σας.

Αφρός μινοξιδίλης

1. Βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας είναι στεγνά. Πριν την εφαρμογή του αφρού, χωρίστε απαλά τα μαλλιά σας για να φτάσει ο αφρός πιο εύκολα στο τριχωτό.

2. Κρατήστε τo δοχείο ανάποδα και πιέστε απαλά το στόμιο μέχρι να βγει ποσότητα ίση με ένα καρύδι στα δάχτυλά σας.

3. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, απλώστε απαλά τον αφρό στα σημεία της τριχόπτωσης, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μασάζ. Στο τέλος, ξεπλύντε καλά τα χέρια σας.

Οδηγίες μετά την εφαρμογή μινοξιδίλης

  • Μετά την εφαρμογή της μινοξιδίλης, αφήστε να περάσουν 4 ώρες για να στεγνώσει το φάρμακο, προτού χρησιμοποιήσετε σεσουάρ ή λούσετε τα μαλλιά σας.

  • Αν ξεχάσετε μία εφαρμογή, τότε αναπληρώστε την μόλις το θυμηθείτε, εκτός κι αν είναι πια πολύ κοντά στην ώρα της επόμενης εφαρμογής, οπότε θα παραλείψετε τη χαμένη δόση και θα συνεχίσετε κανονικά με την επόμενη.

  • Η μινοξιδίλη είναι σχεδιασμένη και δοκιμασμένη για χρήση στο τριχωτό της κεφαλής. Αν κατά λάθος την εφαρμόσετε στο πρόσωπο, τα μάτια ή άλλες ευαίσθητες περιοχές του σώματος, ξεπλύντε προσεχτικά την περιοχή με κρύο νερό, ώστε να αποφευχθεί τυχόν ερεθισμός.

  • Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε τη μινοξιδίλη περισσότερες από δυο φορές τη μέρα. Η υπερβολική χρήση δεν θα βελτιώσει περισσότερο το αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ερεθισμού του δέρματος ή άλλων παρενεργειών. Ακολουθήστε τη συνιστώμενη δοσολογία και περιοριστείτε σε δύο εφαρμογές ημερησίως.

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε θα δω αποτελέσματα;

Η μινοξιδίλη αρχίζει να δρα αμέσως μετά την εφαρμογή, όμως ο μηχανισμός δράσης της είναι τέτοιος που δεν εμφανίζονται άμεσα τα αποτελέσματα. Το πρώτο διάστημα μπορεί να παρατηρήσετε ελαφρώς πιο αυξημένη τριχόπτωση, καθώς οι τρίχες ολοκληρώνουν γρήγορα τον κύκλο ζωής τους ώστε να ξεκινήσει η νέα φάση ανάπτυξης. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλει. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 3 μήνες τακτικής χρήσης μινοξιδίλης μέχρι να αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγή στα μαλλιά σας, η οποία θα βελτιώνεται σταθερά τους επόμενους μήνες, προσφέροντας τα πιο θεαματικά αποτελέσματα μετά από έναν πλήρη χρόνο θεραπείας. Είναι σημαντικό να φανείτε υπομονετικοί και να μην διακόψετε τη χρήση μινοξιδίλης επειδή δεν παρατηρείτε αλλαγή στα μαλλιά σας από τη μια μέρα στην άλλη.

Έχει παρενέργειες;

Η μινοξιδίλη είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, οι οποίες ωστόσο είναι ιδιαίτερα ήπιες. Οι πιο συνήθεις είναι ο ερεθισμός του δέρματος, η ξηροδερμία, η απολέπιση, ο κνησμός και το αίσθημα καύσου.

Η μινοξιδίλη αυξάνει το πάχος της τρίχας;

Ναι. Η μινοξιδίλη αυξάνει το πάχος της τρίχας, καθώς μεγεθύνει τα συρρικνωμένα τριχοθυλάκια και παράγει πιο δυνατά, υγιή στελέχη τριχών. Το αυξημένο πάχος των τριχών κάνει μεγάλη διαφορά σε επίπεδο πυκνότητας.

Μπορώ να χρησιμοποιώ μινοξιδίλη και φιναστερίδη μαζί;

Ναι, η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί από τους άνδρες, καθώς η φιναστερίδη έχει λάβει έγκριση για χρήση μόνο στους άνδρες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματική η συνδυαστική από τη μεμονωμένη δράση τους. Είναι σημαντικό ωστόσο να διαχωριστεί ο τρόπος δράσης του καθενός. Η φιναστερίδη μπλοκάρει την εξέλιξη της τριχόπτωσης, ενώ η μινοξιδίλη διατηρεί ζωντανά τα υπάρχοντα μαλλιά.

Είναι αποτελεσματική η μινοξιδίλη;

Η αποτελεσματικότητα της μινοξιδίλης έχει καταγραφεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of the American Academy of Dermatology” και στην οποία συμμετείχαν 900 άντρες με ανδρογενετική αλωπεκία, παρατηρήθηκε μείωση της τριχόπτωσης και διέγερση της τριχοφυΐας στο 85% αυτών μετά από τοπική αγωγή με μινοξιδίλη 5% για διάστημα ενός έτους.

Η μινοξιδίλη αυξάνει την τριχοφυΐα στα γένια;

Όχι. Η μινοξιδίλη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της τριχοφυΐας του προσώπου. Η μινοξιδίλη έχει λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μόνο για χρήση στο τριχωτό της κεφαλής και οι κλινικές δοκιμές για χρήση στα γένια είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Η μοναδική μελέτη που έχει ολοκληρωθεί με χρήση μινοξιδίλης στα γένια, έδειξε ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στην δραστική ουσία και το placebo.