Η ανδρική τριχόπτωση αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό πλήγμα στην ψυχολογία των ανδρών και προσθέτει αρκετά χρόνια στην εμφάνισή τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Τριχόπτωσης, 2 στους 3 άνδρες αρχίζουν να διαπιστώνουν αλλαγές στην πυκνότητα των μαλλιών τους μέχρι την ηλικία των 35 ετών, ενώ υπάρχουν πολλοί που παρατηρούν τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης από την ηλικία κιόλας των 25 ετών. Ωστόσο, οι σύγχρονες θεραπείες ανδρικής τριχόπτωσης μπορούν να βάλουν φρένο στον ρυθμό της ανδρικής τριχόπτωσης, να διατηρήσουν ζωντανά τα τριχοθυλάκια για περισσότερα χρόνια και να αποκαταστήσουν την πυκνότητα στις αραιωμένες περιοχές.
Η τριχόπτωση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανδρών. Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, το 75% των ανδρών αισθάνεται μειωμένη αυτοπεποίθηση από τη στιγμή που ξεκινάει η έντονη τριχόπτωση, ενώ 6 στους 10 αποκαλύπτουν ότι έχουν δεχτεί κάποιο περιπαιχτικό σχόλιο σχετικά με τη φαλάκρα σε κάποια φάση της ζωής του. Χωρίς αυτοπεποίθηση, πολλοί άνδρες εκδηλώνουν τάσεις άγχους, κατάθλιψης, αντικοινωνικότητας και απομόνωσης.
Η ανδρική τριχόπτωση επηρεάζει αρνητικά και τον τομέα των ερωτικών σχέσεων, ειδικά στους νεαρούς άνδρες που βιώνουν πρόωρη τριχόπτωση. Πολλοί αισθάνονται ότι η τριχόπτωση σηματοδοτεί το τέλος της νιότης και της ελκυστικότητας, ενώ άλλοι αισθάνονται ότι γίνονται λιγότερο ποθητοί από τις συντρόφους τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοεκτίμησή τους.
Η τριχόπτωση μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην επαγγελματική ζωή ενός άνδρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι εργοδότες αποφεύγουν να προσλαμβάνουν άντρες που έχουν ή οδηγούνται σε φαλάκρα, επειδή φαίνονται μεγαλύτεροι σε ηλικία και αποπνέουν ένα λιγότερο ισχυρό και δυναμικό προφίλ. Την ίδια στιγμή, πολλοί άνδρες που υποφέρουν από έντονη τριχόπτωση, υποστηρίζουν ότι συχνά αποφεύγουν τις κοινωνικές και επαγγελματικές εξόδους, λόγω αμηχανίας και μειωμένης αυτοπεποίθησης απέναντι σε συναδέλφους με πυκνά μαλλιά.
Η ανδρική τριχόπτωση είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται αργά και μέχρι να οδηγήσει σε φαλάκρα (ΑΝ οδηγήσει) μπορεί να περάσουν μήνες, χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες. Αν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα θεραπείας της τριχόπτωσης αμέσως μόλις παρατηρήσετε υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής ή σημεία αραίωσης στο τριχωτό της κεφαλής, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας για περισσότερα χρόνια. Οι σύγχρονες θεραπείες ανδρικής τριχόπτωσης σταματάνε την εξέλιξη της τριχόπτωσης, διατηρούν ενεργά τα τριχοθυλάκια για περισσότερα χρόνια, αλλά και προσφέρουν επαναπύκνωση των μαλλιών στις αραιωμένες περιοχές.
Στα πρώτα της στάδια, η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή και να συνδυαστεί με αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP που προσφέρει εντατική θρέψη στα τριχοθυλάκια και ενισχύει την τριχοφυΐα. Για τα πιο προχωρημένα στάδια τριχόπτωσης, εφαρμόζεται η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUE που εγγυάται μόνιμο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, για τα περιστατικά που κρίνονται ακατάλληλα για μεταμόσχευση μαλλιών, μπορεί να εφαρμοστεί η ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος του ιατρικού τατουάζ Scalp Micropigmenantion (SMP) που προσφέρει ένα εφέ πυκνότητας ειδικά στους άνδρες που έχουν υιοθετήσει το ξυρισμένο λουκ.
Η ανδρογενετική ή αλλιώς ανδρικού τύπου αλωπεκία αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες, καθώς ευθύνεται για το 95% των περιστατικών ανδρικής τριχόπτωσης. Είναι κληρονομική και οφείλεται στην ευαισθησία των τριχοθυλακίων απέναντι στα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) και πιο συγκεκριμένα τη διυδροτεστοστερόνη. Η διυδροτεστοστερόνη (ή εν συντομία DHT) αποτελεί υποπροϊόν της τεστοστερόνης και στους άνδρες που έχουν τη γενετική προδιάθεση, προκαλεί τη συρρίκνωση και την αποδυνάμωση των τριχοθυλακίων με αποτέλεσμα να παράγουν όλο και πιο λεπτές τρίχες. Η διαδικασία αυτή αποκαλείται “miniaturization” (μικροσκοποποίηση) και οδηγεί σταδιακά στο τέλος του κύκλου ζωής των τριχοθυλακίων. Μόνο στην Αμερική υπολογίζεται ότι υποφέρουν από ανδρογενετική αλωπεκία πάνω από 35 εκατομμύρια άνδρες!
Η τριχόπτωση στους άνδρες μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή μετά την εφηβεία, όμως υπάρχουν φορές που κάνει την εμφάνισή της μετά την ηλικία των 30-40 ετών. Σε γενικές γραμμές όμως, το ποσοστό των ανδρών που υποφέρουν από ανδρικού τύπου αλωπεκία αυξάνεται με την ηλικία: υποφέρει περίπου το 20% σε ηλικία 20 ετών, το 30% σε ηλικία 30 ετών και το 40% σε ηλικία 40 ετών. Η ανδρογενετική αλωπεκία επηρεάζει όλους τους άνδρες του κόσμου ανεξαιρέτως φυλής, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης ή μορφωτικού επιπέδου. Στα πρώτα στάδιά της, η ανδρογενετική αλωπεκία αντιμετωπίζεται συνήθως με συντηρητική αγωγή, ενώ στα πιο προχωρημένα στάδια με την επεμβατική μέθοδο της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Κάθε τρίχα στο τριχωτό της κεφαλής διανύει έναν κύκλο ζωής. Ωστόσο, στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, ο κύκλος ζωής γίνεται πιο σύντομος και το τριχοθυλάκιο σταδιακά συρρικνώνεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τρίχες που παράγει, γίνονται ολοένα πιο λεπτές, κοντές και αδύναμες, μέχρι το σημείο που ο κύκλος ζωής για κάθε τρίχα ολοκληρώνεται και δεν φύεται νέα τρίχα από αυτό το σημείο οδηγώντας σταδιακά σε ορατή αραίωση των μαλλιών.
Συνήθως, η ανδρογενετική αλωπεκία γίνεται αρχικά ορατή στην περιοχή των κροτάφων που υποχωρούν, με αποτέλεσμα η πρόσθια μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας να θυμίζει σε σχήμα το γράμμα «Μ», και εξελίσσεται προς τα πίσω καθώς περνάνε τα χρόνια. Η βαθμίδα της ανδρικού τύπου αλωπεκίας καθορίζεται με βάση την κλίμακα Norwood, που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’50 για την ταξινόμηση της ανδρογενετικής τριχόπτωσης. Σύμφωνα με την κλίμακα Norwood, η ανδρογενετική αλωπεκία διακρίνεται σε 7 στάδια.
Καμία σημαντική τριχόπτωση ή υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής.
Μικρή υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής στην περιοχή των κροτάφων.
Σημαντική υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής, που θυμίζει σε σχήμα το γράμμα «Μ» ή «U». Ταυτόχρονα, μπορεί να ξεκινήσει αραίωση στην κορυφή της κεφαλής (βαθμίδα ΙΙΙ Vertex).
Έντονη υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής, που αποκτά πλέον σχήμα ημικύκλιου. Παράλληλα, μεγαλώνει η γυμνή περιοχή στην κορυφή της κεφαλής και απομένει μία λεπτή λωρίδα μαλλιών να τη χωρίζει από τη μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας.
Εντονότερη απογύμνωση στο μπροστινό τμήμα και την κορυφή της κεφαλής, ενώ λεπταίνει ακόμα περισσότερο η λωρίδα τριχοφυΐας που τα χωρίζει.
Οι άτριχες περιοχές των κροτάφων και της κορυφής του κεφαλιού ενώνονται, ενώ η αραίωση επεκτείνεται και προς την πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.
Η τριχοφυΐα περιορίζεται πλέον μόνο στην πλαϊνή και πίσω περιοχή του τριχωτού.
Όταν η τριχόπτωση ξεκινήσει, το μείζον ερώτημα που προκύπτει σε κάθε άνδρα είναι «θα καραφλιάσω;». Το αν θα φτάσετε στο σημείο να αποκτήσετε φαλάκρα ή όχι, εξαρτάται από τα γονίδιά σας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την τριχόπτωση, είναι ότι όσο περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να αναστρέψετε την έκτασή της. Αν καθυστερήσετε στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι πολύ πιθανό ότι θα δυσκολευτείτε να διατηρήσετε πυκνά μαλλιά καθώς μεγαλώνετε. Δείτε ποια είναι τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι έχετε αρχίσει να χάνετε τα μαλλιά σας, ώστε να δράσετε εγκαίρως.
Αυτό ακούγεται προφανές, όμως η υπερβολική τριχόπτωση είναι πολύ χαρακτηριστικά σύμπτωμα ότι έχετε αρχίσει να χάνετε τα μαλλιά σας. Θα πρέπει να θυμάστε ότι ο φυσιολογικός ρυθμός τριχόπτωσης είναι η απώλεια περίπου 100 τριχών την ημέρα. Επομένως, είναι φυσιολογικό να βρίσκετε μερικές τρίχες στο μαξιλάρι ή τη βούρτσα σας. Αν όμως αρχίσετε να παρατηρείτε πολλές τρίχες πεσμένες δεξιά και αριστερά στο πάτωμα του σπιτιού ή μαζεμένες στο σιφόνι της ντουζιέρας, τότε μην τις αγνοήσετε.
Η υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής αποτελεί κλασικό σημάδι της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Δυστυχώς, είναι ένα σημάδι που πολλοί άντρες το υποτιμούν μέχρι να γίνει πολύ έντονο, είτε επειδή δεν παρατηρούν την εξέλιξή του, είτε επειδή δεν τους είναι ευχάριστο να το αποδεχτούν. Είναι πιθανό να προσέξετε ότι η πρόσθια γραμμή έχει αρχίσει να υποχωρεί, αν ορισμένα στυλ χτενίσματος αποκαλύπτουν περισσότερο δέρμα του μετώπου από όσο είχατε συνηθίσει να βλέπετε. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το σχήμα της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής έχει αρχίσει να θυμίζει το γράμμα «Μ».
Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και στα πιο πυκνά μαλλιά τόση αραίωση που να αρχίσει να διαφαίνεται έντονα το δέρμα του τριχωτού, ειδικά όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα ή περιποιημένα με κάποιο προϊόν styling. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα κι αν η πρόσθια μετωπιαία γραμμή δεν έχει υποχωρήσει καθόλου, μπορεί να υπάρξει αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. Μπορείτε να το διαπιστώσετε αν κοιτάξετε το πίσω μέρος του κεφαλιού σας σε έναν καθρέφτη.
Τα μαλλιά μακραίνουν περίπου 15 εκατοστά τον χρόνο, δηλαδή περίπου 1-1,5 εκατοστό τον μήνα. Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι η ανδρογενετική αλωπεκία επηρεάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των μαλλιών, καθώς επηρεάζει τον συνολικό αριθμό και την πυκνότητα των μαλλιών, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας δεν μακραίνουν εξίσου γρήγορα μετά από ένα κοντό κούρεμα. Επίσης, μπορεί να προσέξετε ότι οι νέες τρίχες είναι πιο λεπτές από παλαιότερα, εξαιτίας της επίδρασης της διυδροτεστοστερόνης στα τριχοθυλάκια.
Παροδική τριχόπτωση μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες διαταραχές της υγείας, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς ή αναιμία. Επίσης, συγκεκριμένα φάρμακα – κυρίως εκείνα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, της κατάθλιψης, της αρθρίτιδας, της υπέρτασης και της καρδιοπάθειας – μπορεί να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών, ενώ η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία μπορεί να επιφέρουν εκτεταμένη απώλεια των τριχών σε όλο το σώμα.
Καταστάσεις σοκ ή σοβαρού τραυματισμού μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση ακόμα και στο πιο υγιές τριχωτό κεφαλής, καθώς σταματάνε απότομα τη φάση ανάπτυξης των τριχοθυλακίων και τα θέτουν πρόωρα σε φάση ανάπαυλας. Η τριχόπτωση παρατηρείται περίπου 2-3 μήνες μετά το στρεσογόνο συμβάν και τις περισσότερες φορές η έκφυση των μαλλιών αποκαθίσταται μετά από ένα διάστημα.
Η ανεπαρκής ξεκούραση στερεί από τον οργανισμό τη δυνατότητα να φορτίσει τις μπαταρίες του και να αποκαταστήσει τις βλάβες του. Η έλλειψη ύπνου έχει ως αρχικό αντίκτυπο την απώλεια της λάμψης των μαλλιών, όμως σταδιακά μπορεί να περιορίσει και την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ρυθμός τριχόπτωσης.
Πολλοί αθλητές και bodybuilders επιλέγουν να κάνουν χρήση αυξητικών ορμονών και στεροειδών για ενίσχυση των επιδόσεών τους, όμως πρόκειται για ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των μαλλιών.
Μία διατροφή φτωχή σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των μαλλιών. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ένα διατροφικό μενού πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Το κάπνισμα έχει αντίκτυπο στο καρδιακό και κυκλοφορικό σύστημα, που επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών. Επιπλέον, το κάπνισμα επιβαρύνει το ενδοκρινικό σύστημα που με τη σειρά του μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει κολλαγόνο, καθώς και ορισμένα έλαια που χρησιμεύουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Αλήθεια: Η ανάπτυξη των μαλλιών εξαρτάται από την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοθυλάκια. Επομένως, το καπέλο δεν μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, εκτός κι αν είναι τόσο στενό που εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.
Αλήθεια: Πολλοί πιστεύουν ότι οι φαλακροί άνδρες έχουν αυξημένη τεστοστερόνη. Αυτό είναι λάθος! Στην πραγματικότητα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με μαλλιά έχουν ακριβώς τα ίδια επίπεδα τεστοστερόνης με τους άνδρες χωρίς μαλλιά. Ωστόσο, υπάρχει μία σχέση ανάμεσα στην διυδροτεστοστερόνη (υποπροϊόν της τεστοστερόνης) και της τριχόπτωσης. Η συγκεκριμένη ορμόνη μπορεί να συντομεύσει τον κύκλο ζωής της τρίχας και αν τα τριχοθυλάκια είναι ευαίσθητα σε αυτήν, τότε μπορεί να εκδηλωθεί τριχόπτωση. Από τι εξαρτάται η ευαισθησία των τριχοθυλακίων στη δράση της διυδροτεστοστερόνης; Από τα γονίδια κάθε άνδρα.
Αλήθεια: Τα ζελέ, τα σπρέι, οι μους μαλλιών και γενικότερα τα προϊόντα styling μπορεί να προκαλέσουν λιπαρότητα, ξηρότητα ή να απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της τρίχας, όμως δεν μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Αν χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα προϊόντος, φροντίστε να την απομακρύνετε καλά στο λούσιμο ώστε να μην συσσωρεύεται το προϊόν στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλέσει ενδεχομένως κάποια δερματική αντίδραση, που σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε φαλάκρα.
Αλήθεια: Η τριχόπτωση αποτελεί μία πολυγονιδιακή νόσο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει σε αρκετά μέλη της οικογένειας για να κληρονομηθεί. Τόσο η ανδρικού όσο και η γυναικείου τύπου αλωπεκία δεν προέρχονται μόνο από τη μια μεριά της μιας οικογένειας. Μπορεί να προέρχονται είτε από τη μητέρα, είτε από τον πατέρα, είτε και από τους δύο. Αν υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένειά σας, τότε θα πρέπει να παρατηρείτε τακτικά τα μαλλιά σας για τυχόν αλλαγές στην πυκνότητα και την ποιότητα των τριχών, ώστε να αναζητήσετε έγκαιρα θεραπεία και να επιβραδύνετε τον ρυθμό της τριχόπτωσης.