Θεραπεία Τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση μπορεί να σταματήσει και να αναστραφεί.

Οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας «μπλοκάρουν» τις ορμόνες που προκαλούν την τριχόπτωση και βοηθούν στη διατήρηση της τριχοφυΐας του ασθενούς για πολλά χρόνια.

icon

Σταθεροποίηση υπάρχουσας τριχοφυΐας για πολλά χρόνια

icon

Αναστροφή της αραίωσης (επαναφορά τριχών)

icon

Ενδυνάμωση της τρίχας (πιο παχιές & υγιείς τρίχες)

icon

Εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα για κάθε ασθενή

icon

Συνδυασμός θεραπειών για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος

icon

Τακτικά ραντεβού επανελέγχου κάθε ασθενούς για τη βελτιστοποίηση του θεραπευτικού σχήματος

Ενδείκνυται και για

icon

Όσους έχουν αρχική ή προχωρημένη τριχόπτωση

icon

Όσους έχουν λεπτά
και αδύναμα μαλλιά

icon

Όσους εμφανίζουν τριχόπτωση
σε νεαρή ηλικία

Ισχυρές θεραπείες κατά της Τριχόπτωσης

Εξατομικευμένη Φαρμακευτική Αγωγή

Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό & καταστολή ορμονών που προκαλούν την τριχόπτωση.
Η θεραπεία εμποδίζει τον σχηματισμό της διυδροτεστοστερόνης (DHT), της ορμόνης που προκαλεί τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων και τελικά την αναστολή της ανάπτυξης των τριχών. Μπορεί να σταθεροποιήσει την τριχόπτωση, ακόμα και να κάνει τα μαλλιά πιο πυκνά όταν χρησιμοποιείται σε πρώιμο στάδιο. Ωφελεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ενώ τα περισσότερα προϊόντα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.
Η ομάδα της κλινικής μας θα σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης φαρμακευτικής αγωγής για την τριχόπτωση και θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τα καλύτερα προϊόντα και συνήθειες για τη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σας.

PRP (Platelet Rich Plasma)

Διέγερση φυσικού μηχανισμού επούλωσης των κυττάρων μέσω εγχύσεων πλάσματος.
Πρόκειται για ένα είδος «βιοθεραπείας», η οποία χρησιμοποιεί την ικανότητα ίασης και αποκατάστασης του ίδιου σας του σώματος. Και αυτός είναι ο λόγος που την προτιμούν άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τα φαρμακευτικά προϊόντα ή να τη χρησιμοποιήσουν επιπλέον κάποιας άλλη θεραπείας για την τριχόπτωση.
H θεραπεία με PRP αποτελεί μια σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για την τριχόπτωση. Ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για παθήσεις των αρθρώσεων και για την αναζωογόνηση του προσώπου, ενώ παράλληλα έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες που διερευνούν την PPR σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Έχει αποδειχτεί ως μια πολύ ασφαλής θεραπεία και, παρόλο που η απόκριση κάθε ασθενούς θα είναι διαφορετική, παρατηρούμε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Mικροχρωματισμός δέρματος

Ιατρικό τατούαζ για την κάλυψη της αραίωσης
Η δημιουργία πολύ μικρών κουκκίδων μελάνης στο τριχωτό της κεφαλής, με χρώμα που επιλέγεται προσεκτικά ώστε να αντιστοιχεί στο χρώμα των μαλλιών σας, μπορεί να σας χαρίσει εμφάνιση με πολύ πιο πλούσια μαλλιά, καθώς μειώνεται η διαφορά χρώματος μεταξύ του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σας.
Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να επιτύχουν την εμφάνιση του «ξυρισμένου», ενώ άλλοι τη χρησιμοποιούν για να μειώσουν τα σημεία στα οποία η αραίωση των μαλλιών τους είναι ορατή. Η μέθοδος STP είναι επίσης εξαιρετική για την κάλυψη προηγούμενων ουλών λόγω της μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUT ή FUE, κάτι που σας επιτρέπει να έχετε ακόμα πιο κοντά μαλλιά.

Μεταμόσχευση Μαλλιών

H πιο δραστική αντιμετώπιση της αραίωσης
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης. Οι σύγχρονες τεχνικές προσφέρουν άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο χαρακτηρίζεται από την φυσικότητα και την πυκνότητά του. Τα εργαλεία είναι πλέον μικροσκοπικά και δεν αφήνουν σημάδια, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη φυσικότητα των νέων μαλλιών.
Το αποτέλεσμα στη μεταμόσχευση μαλλιών εξαρτάται πάντοτε από την Επιστημονική κατάρτιση και την Αισθητική ικανότητα του Χειρουργού. Για τον λόγο αυτό, στην ReGrow Clinic η επέμβαση πραγματοποιείται πάντοτε από Πλαστικό Χειρουργό.

Τριχόπτωση & θεραπεία: Όλες οι πληροφορίες

Τριχόπτωση ανδρικού τύπου

Ο πλέον κοινός τύπος τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία είναι γνωστή ως τριχόπτωση ανδρικού τύπου ή φαλάκρα μεταξύ των ανδρών. Θα επηρεάσει έως και το 70% των ανδρών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, αλλά σε κάποιους άνδρες μπορεί να ξεκινήσει όταν είναι πολύ νέοι: προς το τέλος της εφηβείας ή γύρω στην ηλικία των είκοσι.

Η τριχόπτωση ανδρικού τύπου είναι πιθανότερο να επηρεάσει άνδρες με οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης. Καθώς τα αγόρια φτάνουν στην εφηβεία, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένου ενός παραγώγου της τεστοστερόνης που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT). Μερικοί άνδρες έχουν γενετική προδιάθεση να είναι πιο ευαίσθητοι στη DHT. Ως αποτέλεσμα, η φάση ανάπτυξης στον κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου (αναγενής φάση) γίνεται όλο και πιο σύντομη, ενώ η φάση ανάπαυσης (τελογενής) γίνεται μεγαλύτερη. Τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται, οι τρίχες γίνονται λεπτότερες και τελικά δεν μπορούν να αναπτυχθούν καθόλου.

Τα συρρικνωμένα τριχοθυλάκια μπορεί να συνεχίσουν να είναι ζωντανά για κάποια χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι οι μη χειρουργικές θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να αναστρέψουν τις επιδράσεις της τριχόπτωσης εάν εφαρμοστούν εγκαίρως. Αλλά μόλις τα τριχοθυλάκια αδρανοποιηθούν δεν είναι δυνατή η εκ νέου ανάπτυξη των τριχών και θα χρειαστούν πιο προηγμένες χειρουργικές τεχνικές για την αποκατάσταση των μαλλιών.

H κλίμακα Norwood για την τριχόπτωση ανδρικού τύπου

Η τριχόπτωση ανδρικού τύπου εκδηλώνεται με προβλέψιμους τρόπους. Τα μαλλιά στα πλαϊνά και το πίσω μέρος του κεφαλιού (η «ασφαλής δότρια ζώνη») συνήθως συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ενώ η τριχόπτωση σχεδόν πάντα αρχίζει από τους κροτάφους και συνεχίζει στο επάνω μέρος του κεφαλιού, αφήνοντας ένα «φωτοστέφανο» τριχών, οι οποίες τελικά υποχωρούν και επέρχεται πλήρης τριχόπτωση στο επάνω και το μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Η κλίμακα Norwood αναπτύχθηκε από τον Dr. O’Tar Norwood για τον προσδιορισμό του βαθμού εξέλιξης αυτής της διαδικασίας στους άνδρες. Παρόλο που το πρότυπο είναι προβλέψιμο, ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών μεταξύ διαφορετικών ανδρών ποικίλλει σημαντικά. Κάποιοι άνδρες μπορεί να φτάσουν στο στάδιο II ή III στη δεκαετία των είκοσι και κατόπιν να παραμείνουν περίπου σε αυτό το στάδιο για δεκαετίες, ενώ άλλοι μπορεί να μην παρουσιάσουν εμφανή τριχόπτωση μέχρι τη μέση ηλικία και μετά η τριχόπτωση να εξελιχθεί ραγδαία στο στάδιο VI ή VII.

Θεραπεία της τριχόπτωσης ανδρικού τύπου

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ συχνή πάθηση, οι ψυχολογικές συνέπειες της τριχόπτωσης μπορεί να είναι σοβαρές, με επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση ή ακόμα και στις διαπροσωπικές σχέσεις και την καριέρα τους.

Η αναζήτηση θεραπείας για την τριχόπτωση ανδρικού τύπου είναι απολύτως φυσιολογική και οι σημερινές φαρμακευτικές και χειρουργικές μέθοδοι μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχή αντιμετώπισή των επιπτώσεων της τριχόπτωσης. Οι μη χειρουργικές τεχνικές δίνουν στους άνδρες τη δυνατότητα να έχουν φυσιολογικά μαλλιά για πολύ περισσότερα χρόνια σε σχέση με αυτά που θα είχαν εάν άφηναν την κατάσταση να ακολουθήσει τη φυσική της πορεία, ενώ οι χειρουργικές μέθοδοι μπορούν να προσφέρουν μόνιμες λύσεις.

Το πιο πρώιμο στάδιο της τριχόπτωσης ανδρικού τύπου που είναι συνήθως κατάλληλο για θεραπεία είναι το στάδιο ΙΙΙ στην κλίμακα Norwood, όταν υπάρχει αξιοσημείωτη απώλεια στους κροτάφους. Ωστόσο, οι σύγχρονες τεχνικές, όπως αυτές που εφαρμόζονται στην κλινική μας, εγγυώνται την επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων ακόμα και όταν η τριχόπτωση είναι πολύ πιο προχωρημένη.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών συνήθως είναι άνθρωποι που έχουν σταθεροποιήσει την τριχόπτωση με φαρμακευτική αγωγή, όπως η φιναστερίδη ή η μινοξιδίλη. Διαφορετικά, η αποκατάσταση των μαλλιών στις συνεχώς αυξανόμενες περιοχές τριχόπτωσης μπορεί να είναι δύσκολη λόγω του περιορισμένου αριθμού τριχών από δότριες περιοχές που έχουμε στη διάθεσή μας.

Γυναικεία τριχόπτωση

Η γυναικεία τριχόπτωση, η οποία ονομάζεται επίσης και ορμονική τριχόπτωση ή ανδρογενετική αλωπεκία, είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, καθώς επηρεάζει το 30% του γυναικείου πληθυσμού σε κάποιο στάδιο της ζωής.

Ενώ η τριχόπτωση ανδρικού τύπου επηρεάζει κατά κύριο λόγο τη μετωπιαία περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, τους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού (στεφάνι), στις γυναίκες η τριχόπτωση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο διάσπαρτη σε ολόκληρο το κεντρικό τμήμα του κεφαλιού, πίσω από τη μετωπιαία περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, στην οποία οι τρίχες διατηρούνται.

Στις γυναίκες η τριχόπτωση μπορεί να σχετίζεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, τα μη φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα, κάποιες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, το άγχος ή ακόμα και η δίαιτα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί λεπτομερής αξιολόγηση για να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν οι σχετικές ιατρικές παθήσεις. Αυτό μπορεί από μόνο του να αντιστρέψει την τριχόπτωση, αλλά εάν δεν επιτευχθεί, η σταθεροποίηση της τριχόπτωσης μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να σκεφτούμε την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών σε κατάλληλες ασθενείς με επαρκή αριθμό τριχών στις δότριες περιοχές.

Οι εξαιρετικά εκλεπτυσμένες τεχνικές μεταμόσχευσης θυλακικών μονάδων μας δίνουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης της μεταμόσχευσης μεταξύ των υφιστάμενων λεπτών τριχών για να επιτευχθεί σημαντική αλλαγή στις κατάλληλες υποψήφιες.

Δυστυχώς πολλές γυναίκες με διάχυτη αραίωση, όπως η γυναικεία τριχόπτωση, δεν είναι κατάλληλες υποψήφιες για επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, καθώς υπάρχει κίνδυνος συνέχισης της αραίωσης μετά την επέμβαση ή ακόμα και επιτάχυνσης της τριχόπτωσης λόγω της επέμβασης.

Στην κλινική μας προσφέρουμε μια πλήρη σειρά θεραπειών για την αντιμετώπιση της γυναικείας τριχόπτωσης, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία PRP με πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Η κλίμακα Savin

Η κλίμακα Savin αναπτύχθηκε το 1996 από τον Dr. Savin στο Πανεπιστήμιο Yale. Είναι μια οπτική κλίμακα του προτύπου της τριχόπτωσης και της πυκνότητας των τριχών για γυναίκες με τριχόπτωση που προσδιορίζεται βάσει κάποιου προτύπου αραίωσης.

Η εικόνα I-1 παρουσιάζει την κεντρική χωρίστρα σε μια γυναίκα που δεν έχει τριχόπτωση. Στις εικόνες I-2 έως 1-4 το πάχος της χωρίστρας γίνεται σταδιακά μεγαλύτερο.

Οι εικόνες II-1 και II-2 παρουσιάζουν τη διάχυτη αραίωση στο επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Η εικόνα ΙΙΙ παρουσιάζει την εκτεταμένη, διάχυτη τριχόπτωση στο επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, με κάποιες υπολειπόμενες τρίχες, ενώ η εικόνα του «προχωρημένου» σταδίου παρουσιάζει την εκτεταμένη τριχόπτωση χωρίς καθόλου μαλλιά σε αυτή την περιοχή.

Η εικόνα της μετωπιαίας περιοχής παρουσιάζει την τριχόπτωση στο εμπρόσθιο και το κεντρικό τμήμα του κεφαλιού και όχι μόνο στο μέσον του τριχωτού της κεφαλής.